slovensky | english

Recepty

Špagety s darmi mora

Potrebujeme:

• 500 g špagiet
• 1 KL morskej soli
• 1 KL oleja
• 7 g olivového oleja
• 4 strúčiky cesnaku
• soľ
• 500 g plodov mora (kalamáre, mušle, chobotnice)
• 1 paradajkové pyré

Ako na to:

Vo veľkom hrnci uvaríme vodu, ktorú sme osolili a pridali lyžičku oleja. Keď začne vrieť,vložíme špagety a varíme 7 – 8 minút. Potom ich scedíme. Na veľkej panvici zahrejemeolivový olej, pridáme cesnak a krátko osmažíme, pridáme paradajkové pyré a morské plody.Necháme veľmi krátko prevrieť. Špagety nakladáme na hlboké taniere, navrch dáme po lyžici morských plodov s paradajkovým pyré. K jedlu podávame suché biele víno.                        

 

 





 

Citrónové cestoviny s tuniakom a olivami

Potrebujeme:

  • 250 g cestovín
  • soľ
  • olej
  • 100 g Hery
  • 2 citróny
  • 1,5 dcl šlah. smotany
  • 200 g tuniaka
  • 100 g zelených olív
  • pažítku alebo petržlenovú vnať

Ako na to:

Cestoviny uvaríme a pokvakáme ich trochou oleja. V hlbšej panvici rozpustíme Heru, prelejeme šťavu z dvoch citrónov a postupne primiešame šľahačkovú smotanu. Keď to začne vrieť, omáčke bude pomalu hustnúť. Pridáme smotanu podľa potreby. Do omáčky pridáme cestoviny, scedeného tuniaka a na kolieska pokrájané zelené olivy. Cestoviny prehrejeme s omáčkou a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Nakoniec primiešame pažítku alebo vňať.